Pogadajmy o jedzeniu. Szarlotka ulubiona

dsc_0244

Do posłuchania [KLIK].

Każdy ma swój ulubiony przepis na szarlotkę. Jedni wolą bardziej słodką, drudzy mniej. Z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków. Szarlotka z bezą, z kruszonką, z kratką. Z jabłkami duszonymi, smażonymi, karmelizowanymi, surowymi. Na cieście kruchym, francuskim, ucieranym, biszkoptowym.

Jedno ciasto, mnóstwo możliwości.

Mój klasyczny i ulubiony przepis na szarlotkę to najzwyklejsze kruche ciasto, jabłka podsmażone na maśle z dodatkiem wody, obficie posypane cynamonem z dodatkiem gałki muszkatołowej i mielonych goździków, a na wierzchu piękna i chrupiąca kratka. Prawdziwe ‚comfort food’, na które mam ochotę zawsze, zwłaszcza jesienią.

dsc_0240

Przepis na tę szarlotkę to połączenie kilku najlepszych przepisów. Kruche ciasto pochodzi z książki Marii Disslowej z roku 1938, jabłka to mój własny pomysł, inspirowany wieloma szarlotkami, które zdarzyło mi się zjeść w ciągu życia. Jabłkowe ciasto to jedno z moich ulubionych.

dsc_0253

 

Szarlotka ulubiona

 

Kruche ciasto:

240 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

60 g cukru

3-4 łyżek gorącej wody

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę dodajemy według potrzeby, jedynie po to, aby ciasto się skleiło. Dzielimy na dwie części, większą wykładamy okrągłą blachę o średnicy 23-24 cm, z mniejszej przygotujemy kratkę. Ciasto podpiekamy w nagrzanych piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez 15 minut.

Jabłka:

1 kg – 1,5 kg jabłek, odmiana Szara Reneta

łyżka masła klarowanego

2-3 łyżki wody

cukier

1 łyżeczka cynamonu

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonych goździków

Jabłka obieramy, kroimy na części. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, smażymy przez 2-3 minuty, następnie dodajemy wodę, dusimy przez kilka minut, do momentu, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodajemy cukier (do smaku, zazwyczaj dodaję kilka łyżek) oraz przyprawy.

Gotowe jabłka wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski, które układamy na wierzchu szarlotki, tak aby tworzyły kratkę. Ciasto smarujemy wodą i posypujemy niewielką ilością cukru.

Pieczemy przez 50-60 minut. Zjadamy, najlepiej póki ciepła!

dsc_0255

dsc_0252

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s