Pogadajmy o jedzeniu… Śniadania. Granola bananowa

dsc_0690

Do posłuchania [KLIK].

Niedziela. O 6.50 budzi mnie kot. Zastanawiam się, czy nie wrócić jeszcze do łóżka. Jednak, jak zwykle wybieram szybki prysznic i kawę. Myślę, co by tu dzisiaj ugotować na śniadanie? Jajka jemy od kilku dni, ile można? Zaglądam do szafki z ziarnami, tak, to będzie dobra decyzja. Granola. Nie lubię tych słodkich ze sklepu. Jedząc je czuję się jakbym wcinała deser, nie śniadanie. Domowa granola daje mi wiele możliwości. Przede wszystkim mogę dodać do niej cokolwiek, co mam w kuchni, a i tak będzie pyszna. Migdały, ziarna słonecznika, miód, ulubioną konfiturę, a dzisiaj banany, których nikomu nie chciało się zjeść. Trzymam taką granolę w słoiku i zjadam przez cały tydzień, jeśli akurat nie jem owsianki lub jajek.

Podany przepis to baza, którą możesz zmieniać na różne sposoby, w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Zamiast miodu użyj dowolnego innego słodu, np. syropu klonowego, syropu z agawy. Banana zastąp ulubioną konfiturą. Suszone owoce pomiń zupełnie, jeśli nie jesteś fanką słodkości.

dsc_0705

Granola bananowa

 

Składniki:

270 g płatków owsianych (możesz zmieszać z innymi, które akurat masz w szafce)

100 g orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, wszystkie będą pasować)

80 pestek dyni

80 g pestek słonecznika

4 łyżki roztopionego masła

4 łyżki miodu

łyżeczka cynamonu

2 mocno dojrzałe banany

szklanka suszonych owoców (ulubionych)

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce rozgniatamy banany, dodajemy miód, roztopione masło, cynamon. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz suszonych owoców. Całość dokładnie mieszamy. Granolę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 – 40 minut, do momentu zrumienienia. W czasie pieczenia mieszamy granolę kilka razy. Po upieczeniu dodajemy suszone owoce, mieszamy. Po ostudzeniu przekładamy do słoika.

Zjadamy z mlekiem, jogurtem, dodajemy do deserów :).

dsc_0691

dsc_0696

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s